Programovací jazyk Perl

Úkoly pro 5. cvičení

  1. Napište funkci, která ze souboru načte matici do pseudo-2D-pole a vrátí toto pole. K dispozici je vzorový popis matice.
  2. Napište funkci, která jako argumenty bere libovolné množství názvů souborů. Z každého z těchto souborů pak načte jmeniny v nějaké konkrétní zemi a vrátí proměnnou, z které se jmeniny (či jiný svátek) v konkrétní den dá získat dotazy typu $svatky{kód}[měsíc][den]. K dispozici jsou textové soubory popisující svátky v České republice, na Slovensku a v Maďarsku.
  3. Napište funkci, která spočítá hash stromu. Tím budiž mezerami oddělená posloupnost označení vrcholů, a to v takovém pořadí, v jakém je navštíví DFS. Funkce dostává referenci na kořen stromu, jednotlivé uzly jsou reprezentovány pomocí hashů s položkami oznaceni (skalár) a potomci (reference na pole referencí na uzly). Kořen stromu obsahuje navíc položku kontrolni_hash. DFS by potomky uzlu mělo navštívit přesně v pořadí, v jakém jsou uloženi v poli. Referenční stromy (dobře, zatím jeden strom) můžete brát z pole @stromy poskytnutného modulem Cvika::Stromy.
  4. Napište funkci, která podle svého vstupu rozhodne, jakou funkci z modulu Cvika::Matematika by bylo vhodné volat, a vrátí referenci na tuto funkci. Pro začátek budiž vstupem jednoznakový řetězec, volaná funkce nechť odpovídá svému symbolu (pro "+" volejte soucet atp.).
  5. Napište binární vyhledávací strom (nevyvažovaný). Nechť umí vložit hodnotu, smazat hodnotu a zjistit, zda se v něm hodnota nachází.
Stránku spravuje Martin Mareš